Spierontspanners

Een behandeling met een spierontspanner is nog steeds de meest uitgevoerde medisch esthetische behandeling. Het vormt als het ware de hoeksteen van de esthetische geneeskunde.

 

Indicaties

In tegenstelling tot wat sommigen denken, kan je met een spierontspanner niet zo maar elk rimpeltje aanpakken. Een spierontspanner zorgt ook niet voor vulling. Het product is wel inzetbaar bij dynamische rimpels, dit zijn lijnen die ontstaan door beweging van de spieren, dus door de mimiek in ons gelaat. Door het verouderingsproces verliest de huid steeds meer elasticiteit en vocht waardoor plooilijnen ook in rust zichtbaar blijven.

 

  •  De hoofdindicaties zijn dan ook de fronsrimpels, de voorhoofdsrimpels en de kraaienpootjes.
  •  Maar ook kleine spiertjes kunnen worden aangepakt zoals lijntjes onder de ogen, neusrimpeltjes (bunny lines), bovenliplijntjes, kinputjes  en  wangrimpeltjes. Deze zones vragen een veel lagere dosis omdat de spiertjes klein zijn of omdat nog voldoende beweging gewenst is.
  • Sommige gelaatsspieren kunnen door ze te relaxeren een liftend resultaat geven. Dit brengt een aantal aangename mogelijkheden met zich mee. Zo kan je de mondhoeken,  de wenkbrauwen, de kaaklijn en de hals liften. Uiteraard mag de verslapping hiervoor niet te sterk zijn, maar bij de juiste indicatie kan dit zeer mooie resultaten opleveren.
  • Bijkomend kan door op de spieren in te werken ook een gummy-smile (tandvlees bloot lachen) aangepakt worden.
  • Een medische indicatie is de efficiënte behandeling van overmatig zweten.
  • Ook knarsetanden kan met een spierontspanner verminderd worden.

 

Werking

De actieve stof van een spierontspanner is een eiwit. Wanneer dit natuurlijk product wordt ingespoten relaxeren de spieren. De bovenliggende huid zal daardoor niet meer voortdurend in lijntjes worden samengetrokken en daardoor weer gladder worden.

 

Beginnende rimpeltjes zullen dan ook volledig verdwijnen. Diepe, lang bestaande rimpels worden verzacht. Maar bij herhaaldelijk gebruik ziet men ook deze rimpels meer en meer wegtrekken. Zijn er toch resterende groefjes kunnen ze bijkomend worden behandeld door opvulling met een filler.

 

Het gebruik van een spierontspanner werkt ook preventief. Bestaande rimpels worden niet meer dieper en nieuwe rimpels worden voorkomen.

 

Vlak na de injecties ziet men geen resultaat. Het effect komt  immers geleidelijk aan in de loop van de volgende dagen met een maximum resultaat na 14 dagen.

 

Het effect is dosisgebonden

Bij een lichte dosering is er nog  beweging mogelijk. Hoe meer units ingespoten worden, hoe minder de spier kan functioneren.

 

Indien na 14 dagen geen beweging merkbaar is in de behandelde spiergroep dan is de dosis voldoende. Dit is ook de optimale dosering om het effect geleidelijk aan langer en langer te laten aanhouden. Normaal wordt de behandeling om de 4 maanden herhaald, maar zo kan zelfs een werkingsduur van 6 tot 10 maanden bereikt worden.

 

Ziet men toch nog beweging dan kan de dosis bij de volgende sessie verhoogd worden. Is er geen spiercontractie meer mogelijk, maar is er toch nog een rimpel merkbaar dan kan deze bijkomend opgevuld worden met een filler.

 

Omdat de werking dosisgebonden is kan je ook bewust voor een lage dosis opteren. Dit verzacht het gezicht en werkt toch ook nog een beetje preventief op het dieper worden van de bestaande rimpels. In dit geval zal je sneller je behandeling moeten herhalen. De werkingduur is dan niet optimaal.

 

Sommige patiënten hebben een beperkte spiertrekking en hebben dan ook weinig dosis nodig voor een optimaal resultaat. Anderen hebben zeer sterke spiercontracties en dienen veel krachtiger behandeld te worden.

 

Indien de behandeling niet meer herhaald wordt, zal de werking volledig verdwijnen en de spieractiviteit herstellen. Sommigen denken dat je dan achteraf meer rimpels hebt. Dit is niet zo, de periode dat je een spierontspanner gebruikt hebt, heb je steeds preventief gewerkt.

 

Aangezien de dosis en de plaatsing van de punten het resultaat bepalen, kan uiteindelijk steeds tot een heel mooi resultaat gekomen worden dat voldoet aan de specifieke wensen van de patiënt.

 

Contra-indicaties

Spierontspanners kennen maar weinig contra-indicaties. Enkel  de ziekte myasthenia gravis. Tijdens  zwangerschap en lactatie wordt de behandeling niet uitgevoerd.

 

De behandeling

Het product wordt ingespoten met kleine spuitjes. De behandeling vraagt geen verdoving. Door het prikken zijn lichte zwelling en roodheid mogelijk, maar dit is snel weer verdwenen. Na de behandeling kan u dan ook uw normale activiteiten hervatten.

 

Veiligheid

De eerste spierontspanner werd in 1989 goedgekeurd door de US Food and Drug Administration voor de behandeling van verschillende neurologische aandoeningen. Dankzij zijn doeltreffendheid en veiligheid is het gebruik van spierontspanners voor esthetische doeleinden sedert 1995 wereldwijd exponentieel toegenomen.

 

Allergische reacties zijn uiterst zeldzaam. Tot op heden (40 jaar gebruik in de geneeskunde) werden geen nadelige effecten gezien op lange termijn en deze behandeling wordt dan ook als veilig beschouwd.

 

Dr. Cervini gebruikt enkel het origineel product waarvan de veiligheid gegarandeerd is (FDA approved en CE gemarkeerd).

 

Behandeling van overmatig zweten

Spierontspanners zijn goedgekeurd voor de behandeling van overmatig zweten ter hoogte van de oksels. Bij inspuiting wordt de bezenuwing van de zweetklieren geblokkeerd. Dit leidt tot een uitgesproken vermindering of stilvallen van de zweetproductie. Dit effect houdt 7 tot 12 maanden aan.

 


Vanaf 3 januari 2023 vindt u ons in onze gloednieuwe praktijk Markt 2B te Kasterlee.


We zien er erg naar uit en hopen dat wij u op deze mooie locatie nog
een betere beleving en service
kunnen meegeven!

 

In de loop van 2023 krijgt ook onze website een makeover!