Laseren van schimmelnagels

Schimmelinfectie van de nagels

Schimmelnagels (of kalknagels) komen zeer vaak voor, vooral ter hoogte van de tenen. Mensen ouder dan 60 zijn gevoeliger omwille van slechtere bloeddoorstroming, tragere nagelgroei en verminderde afweer tegen de schimmel. Voor gezonde mensen is het geen ernstige aandoening, maar kan het de nagels sterk ontsieren en een mooie verzorging bemoeilijken. Bovendien zijn deze infecties besmettelijk. Bij mensen met immuniteitsproblemen en suikerziekte kunnen schimmelnagels wel complicaties veroorzaken en dient de patiënt tijdig in te grijpen.

 

Symptomen:

 •  Verdikking
 •  Verkleuring: wit, geel, zwart of zelfs groen
 •  Vervorming
 •  In een verder stadium: een broze, breekbare nagel waar gemakkelijk stukjes van afbreken. Ook de huid rond de nagel kan gaan ontsteken.
 •  Complicaties: veralgemeende infecties, veralgemeende jeuk

Behandeling:

Het smeren van plaatselijke producten is meestal ontoereikend tenzij in een beginfase. De medische behandeling met medicatie is belastend voor de lever en vaak niet combineerbaar met andere geneesmiddelen die de patiënt reeds neemt. Zelfs deze aanpak met anti-schimmelmedicatie heeft niet steeds het gewenste resultaat.

Een laserbehandeling met de HARMONY Q-switched Nd-Yag long-pulsed laser behandelt ter hoogte van de nagelplaat. De schimmels worden in de diepte gedood.

 

Hoe werkt de laser?  

Het laserlicht bereikt doorheen de nagel het nagelbed waar het wordt geabsorbeerd door de schimmels die verantwoordelijk zijn voor de infectie.

In een eerste fase wordt door opwarming de harde wand van de schimmelspore afgebroken. In een tweede fase wordt de warmte geabsorbeerd door de spore zelf en hierdoor wordt de schimmel gedeactiveerd. De omgevende weefsels ondervinden hierbij geen schade.

 

Verloop van de behandeling

Voorbereiding: laat uw nagels bij uw pedicure voldoende dun freezen.

Eerst worden de nagels goed gereinigd en ontsmet. Vervolgens wordt elke nagel een aantal minuten behandeld. Hoe dikker de nagel, hoe meer passages uitgevoerd moeten worden met de laserkop.

Door de plaatselijke opwarming ondervindt u een licht ongemak, dit is echter niet pijnlijk. Het warmtegevoel verdwijnt snel bij stoppen met laseren.

 

Nevenwerkingen

Er zijn geen nevenwerkingen of bijwerkingen, ook niet op lange termijn. Uiteraard dienen de contra-indicaties te worden gerespecteerd.

 

Aantal behandelingen

Er zijn twee etappes in het verloop van deze behandeling:

 • Aanvalsbehandeling: 4 behandelingen om de 2 weken
 • Voorkomen van een heropflakkering door eventuele overlevende sporen te doden: 2 tot 4 behandelingen om de 4 weken. Deze eventuele vervolgbehandelingen zijn sterk afhankelijk van de ernst van de schimmelinfectie, de al dan niet goed toegepaste nazorg en het al dan niet opvolgen van de preventieve maatregelen thuis.

Resultaat

Het resultaat wordt geleidelijk aan zichtbaar door het uitgroeien van het aangetaste deel van de nagel. Een mooie zuivere nagel wordt zichtbaar in het verloop van de volgende maanden.

Preventieve maatregelen zijn zeer belangrijk om een nieuwe schimmelinfectie te voorkomen.

 

Contra-indicaties

 • Huidkanker
 • Systemische anti-schimmelmedicatie in de voorbije 6 maanden
 • Nagellak of andere kleurstoffen op de nagels
 • Bacteriële infecties van de nagels
 • Psoriasis of atopische dermatitis ter hoogte van het nagelbed
 • Zwangerschap en borstvoeding

Nazorg

Na de behandeling worden de richtlijnen voor een goede nazorg nogmaals overlopen. Ook een lijst van preventieve maatregelen wordt meegegeven om nieuwe infecties te voorkomen.

 

 

 

Beste patiënt,

Vanaf 4 mei zal de praktijk opnieuw geopend zijn.

De behandelingen worden gefaseerd opgestart. Hierbij volgen wij de maatregelen van de federale overheid, zo ook de wetenschappelijke aanbevelingen in het kader van de esthetische geneeskunde.

Wij zijn blij u terug te kunnen verwelkomen en doen ons uiterste best om alle geannuleerde afspraken van de voorbije weken terug in te boeken.

Wij doen in de praktijk al het mogelijke om u een zo veilig mogelijke omgeving aan te bieden.

Dr Isabella Cervini